Stravování
Jídelní lístek
Principy stravování
Tak, jako se snažíme ve školce „žít“ udržitelným způsobem (např. využívání odpadních materiálů při tvoření apod.), stejně tak se snažíme o zdravé stravování v naší školní jídelně.
- chceme vědět, odkud potravina, kterou v jídelně použijeme, pochází. Snažíme se využívat lokální potraviny. Veškeré jídlo podávané dětem v průběhu dne splňuje nejvyšší hygienické normy i nutriční hodnoty předepsané vyhláškou o předškolním stravování a je připravováno s láskou k dětem. Výběru surovin a potravin a přípravě pokrmů v naší jídelně věnujeme nemalou pozornost
- snažíme se, aby děti jedli pestrou a správně připravenou stravu, aby konzumovali více zeleniny i ovoce. Děti dostávají během svačiny na výběr z několika druhů ovoce a zeleniny. Mohou si vybrat dle vlastní chuti.
- stejně tak se snažíme o pravidelný – pitný režim, ten je z velké části neslazený, děti i zaměstnanci mají po celý den pobytu přístup k pitné vodě dle svých potřeb, v denní nabídce jsou i neslazené čaje.
- snižujeme příjem soli i cukru.
- zajímáme se o původ potravin, přednost dáváme potravinám a surovinám z České republiky,
- dáváme přednost vaření ze sezónních potravin,
- minimalizujeme vaření ze zmrazených surovin a potravin,
- nepoužíváme žádné nežádoucí přísady a dochucovadla,
- nevaříme z polotovarů,
- snažíme se o hospodárné zacházení s jídlem a vedeme děti k minimalizování zbytků, vedeme děti, aby potravinu zkusily alespoň ochutnat
- z nabídky obědů vyhledáváme především ryby, hovězí maso, luštěniny, drůbež, zdravá bezmasá jídla, vhodné omáčky apod. Sladké obědy využíváme v malé míře. Snažíme se o pestré střídání příloh.
Každý týden konzultujeme obsah alergenů jednotlivých jídel. Často se stává, že kombinujeme i více menu do našeho jednoho hlavního jídla – neustále řešíme výživovou hodnotu jídel a jejich pestrost. Seznam alergenů najdete zde.
Pokud se nám podaří na zahradě vytvořit bylinkové a zeleninové záhony, chtěli bychom tyto potraviny využít ve školní kuchyni.
Jídelní lístky sestavuje paní hospodářka a paní kuchařka.
Změny v jídelním lístku
V ojedinělých případech můžete zaznamenat v jídelním lístku změnu. Tato změna zpravidla nastává ve chvíli, kdy ve školní jídelně flexibilně reagujeme na aktuální dění ve třídách a přizpůsobujeme se vzdělávacímu programu, tj. potřebě dětí a pedagogů. Děje se tak v závislosti na organizačních změnách v denním režimu, výlety apod..